Vědci tvrdí, že zdravé je i pivo – má chránit kosti a snižovat riziko vzniku nádorů. Nalézt informace doporučující pití alkoholu jako prospěšného zdraví není těžké. Zrovna tak není problém dát dohromady ty, které vám budou pití vína, piva či destilátů rozmlouvat. Studií zabývajících se vlivem alkoholu na lidský organismus existují stovky, mo?ná tisíce, přičemž některé z nich zadávají i sami výrobci zmíněných nápojů. A jejich výsledky jsou často velmi rozporuplné.
Rozporuplné ostatně bývají i názory lékařů. A najít jednu studii shrnující všechna pro a proti pití alkoholu je v podstatě nemožné. Přesto se dá učinit alespoň jeden závěr: pití alkoholu v malém množství svědčí zdraví, ale platí, že ve větším množství alkohol spolehlivě funguje jako jed. Zatímco v minulých letech se mluvilo zejména o zdravotní prospěšnosti vína, v posledních letech se výzkumy více než předtím zaměřují na pivo. Přesto, že je provádějí i významné vědecké kapacity, dá se celkem snadno dovodit, že za nimi alespoň částečně stojí i iniciativa výrobců.
Francouzský paradox
Před lety to byli právě francouzští vinaři, kteří se zasadili o propagaci vína jakožto zdravého nápoje. Výzkumy pak příznivý vliv tohoto moku potvrdily – vínu a jeho příznivému vlivu na zdraví a zejména na srdce a cévy se mimo jiné připisuje fakt, že ač Francouzi patří spíše k obéznějším národům, jsou zároveň hodně zdraví. Výrobci piva zase v poslední době argumentují tím, že jejich produkt kromě vlivu na srdce a cévy -těm má svědčit už sám alkohol -mimo jiné podle britského vědce Jonathana Powella posiluje kosti, a brání tak jejich řídnutí neboli osteoporóze. Norbert Frank z univerzity v německém Heidelbergu zase tvrdí, že pivo, konkrétně chmel v něm obsažený, může v některých případech snižovat riziko vzniku rakoviny. Do výzkumu zdravotní prospěšnosti piva se zapojili i čeští vědci, kteří zjišťovali vliv pití piva s nízkým obsahem alkoholu na průběh klimakteria u žen.
Když pivo svědčí ženám Konkrétně zkoumali, zda v alkoholickém nápoji obsažené látky, fytoestrogeny, dokážou mírnit jeho průběh. Fytoestrogeny jsou jakousi rostlinnou obdobou ženských pohlavních hormonů. Ukázalo se, že pokud jich je v pivu dostatek, může nápoj skutečně zmírnit potíže spojené s přechodem. Nevýhodou je, že při běžné výrobě piva se většina těchto fytoestrogenů v průběhu výroby ztrácí, a lékařům podílejícím se na výzkumu vadilo rovněž to, že běžné pivo obsahuje mnoho kalorií. Výsledkem výzkumu se proto stalo slabé, osmiprocentní pivo, které představy lékařů splňovalo. Gynekolog Milan Anton jej pak v rámci výzkumu podával vybraným klientkám, které souhlasily s účastí ve výzkumu – měly pít jednu třetinku denně po dobu šedesáti dnů. Ukázalo se, že většině z nich se díky pivu ulevilo. Zlepšil se zejména pocit únavy, zmizela vyčerpanost, problémy s příliš rychlým tepem a ženám se také lépe spalo. Při nadměrném pití alkoholu, jedno jakého, se však všechny možné výhody mažou a jednoznačně začínají převažovat nevýhody. Kdo vypije denně několik velkých piv, musí například počítat s tím, že přetěžuje své srdce, ledviny, může si způsobit cirhózu jater či rakovinu slinivky a škodí svému mozku. Dlouhodobé pití způsobuje závislost a mění chování člověka.