Jak správně vybrat auto.

Většina quadruplegiků má problémy s přesunem z vozíku – kamkoliv. Samozřejmě, že všechno závisí na míře postižení. Právě proto, bych chtěl upozornit na pár drobností, které je podle mého názoru třeba zvážit, pokud se rozhodneme, že si pořídíme auto.

Vynecháme drobnosti typu kolik máme financí a kde je seženeme . Tomuto tématu se budeme věnovat v některém z dalších článků.

Jak začít?
V prvé řadě zvažte svoje fyzické schopnosti. Pokud jste čerstvě po úraze, je pravděpodobné, že pravidelným cvičením a nácvikem přesunu z vozíku se vytrénujete a leccos zvládnete i bez pomoci druhé osoby. Tohle všechno je výborné, ale pro přesun z auta musíte počítat třeba i s počasím, proto uvažujte jak dlouho by Vám přesun trval, když budete v plném zimním oblečení, jak moc to pro Vás i Vaši případnou asistenci, bude velká komplikace. A věřte,  že v -10°C není dlouhé vysedávání z rozehřátého auta ničím příjemným.

Nebojte se si auto vyzkoušet ještě předtím, než si ho koupíte. Důležité kromě přesunu je i celkový „posez“ . Jsou auta pohodlná a pak ta s omezeným prostorem. Pokud budete řídit, určitě nebudete mít natažené nohy k pedálům, proto potřebujete více prostoru na kolena pod volantem, ale také kolem středového panelu.

Automat – mýty a pomluvy:
V české společnosti, pokud se týká automobilů, existují několik specificky českých mýtů – jedním z nich je, že auto s automatickou převodovkou se nedá řídit, automat pozdě a špatně řadí.
Není to pravda, to jsou mýty z historie a začátků automatické převodovky. Dnes už je vývoj daleko v předu a řazení probíhá plynule a bez „cukání“. Myslím, že každý odpovědný quadruplegik, který chce řídit a svoje vozidlo bezpečně v dnešním provozu ovládat, zvolí právě automat, nebo si alespoň nechá u auta s manuálem dodatečně nainstalovat automatickou spojku. Ale podle mého názoru je to jen další systém v autě, který se Vám může pokazit a působit problémy, oproti automatické převodovce, která je od výrobce odzkoušená a patřičně sladěná s daným motorem.

Závěrem:
Pokud máte někde v blízkosti firmu, která se zabývá úpravami vozidel pro hendikepované, určitě si zajeďte se podívat, čeho jsou schopni a určitě Vám rádi poradí. Navíc platí jedno zlaté pravidlo, zeptejte se někoho, kdo takové auto řídí, není nad informace někoho zkušeného. Nebojte se zeptat.
Asi jsme nepopsali všechna úskalí, na které při pořizování auta můžete narazit, ale snad Vám i tohle málo bude k užitku.

Přejeme všem dobrou volbu a hodně šťastných kilometrů.